Ondernemer ben je 24 uur per dag. Of niet?

Alle nieuwsberichten

We weten het allemaal: als ondernemer werk je hard en veel. Dankzij smartphones en social media zijn we continu bereikbaar. Maar zeven dagen per week? Als je je werk of bedrijf ervaart als een hobby, is dit geen probleem. Mijn vader zei altijd: van de zes dagen per week die je vóór je bedrijf bezig bent, moet je één dag besteden áán je bedrijf.

Als je geniet, gaat werken vanzelf en krijg je er energie van. Dit gaat helaas voor velen niet op. Als dat voor jou geldt, moet je op z’n tijd de rust nemen om bij te tanken zodat je daarna weer het maximale kunt geven. Maar rust pakken is lastig als die telefoon continue berichten doorgeeft! En helemaal als je daar geen afstand van kunt nemen. Dan is het raadzaam keuzes te maken en je daar aan te houden.

Kun je de verleiding niet weerstaan? Dan kom je jezelf tegen. Ja, het kan zijn dat je een bericht krijgt dat tot een opdracht kan leiden. Je kunt met jezelf afspreken dat je – in tijden dat je opdrachten nodig hebt – alleen checkt of het bericht interessant is maar dat je daar op een later moment op terug komt. Is het erg als je een keer een bericht mist? Realiseer je dat als het belangrijk is, er een volgende gelegenheid komt. Ook het feit dat het economisch weer goed gaat, geeft een prettig perspectief.

Mijn advies: maak duidelijke afspraken met jezelf over wanneer je wel of niet bereikbaar ben en waarvoor! Dat schept rust. Je weet wanneer je wél reageert en wanneer je iets uitstelt. Wees gedisciplineerd als het gaat om tijd voor jezelf. Daardoor kun je je werk beter doen, met alle aandacht die er nodig is. Ondernemen met rust en duidelijkheid!

Van Frits Meester
Voorzitter OFM

Bij ons aangesloten

Alle leden